donderdag 20 maart 2008

Vicepresident Cheney op bezoek in Afghanistan

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney is donderdag onverwacht in Afghanistan aangekomen. Hij wil met de Afghaanse president Hamid Karzai overleggen praten over de strijd tegen extremisme en terrorisme.

Cheney noemde in een verklaring de betrokkenheid van de VS met Afghanistan “standvastig en onwankelbaar”.

Hij zei dat de NAVO-landen een grotere rol moeten gaan spelen om te helpen de jaren van tirannie en oorlog te weerstaan. Maar als het aan de Turkse stafchef van het leger ligt hoeft hij daarbij niet aan steun van Turkije te denken.

De landen die de meeste militairen leveren voor het zuiden van Afghanistan, zoals de VS, Groot-Brittanniƫ, Canada, Australiƫ, Denemarken en Nederland vinden dat de anderen daar moeten komen helpen.

Hij zei tegen Karzai dat hij goed moet samenwerken met Pakistan om een eind te maken aan het grensoverschrijdende extremisme.

Cheney is op een tiendaagse overzeese reis en arriveerde uit Oman. Bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders aan Afghanistan worden uit veiligheidsoverwegingen niet vooraf aangekondigd.

Turkije
De Turkse legerstafchef generaal Yasar Buyukanit heeft deze week ondertussen gezegd dat hij van mening is dat Turkije geen gevechtstroepen moet bijdragen aan de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan. Houding Turkije en troepen voor Afghanistan