woensdag 2 mei 2012

Obama en Karzai sluiten strategisch pact VS en Afghanistan over samenwerking na 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagnacht met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai een verdrag ondertekend met afspraken over Amerikaanse steun in de periode na 2014.

In 2014 eindigt de missie van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in het Aziatische land en moeten de Amerikaanse gevechtstroepen terug zijn getrokken.

De mogelijkheid dat een deel van de Amerikaanse militairen in Afghanistan gelegerd blijft wordt in het pact opengehouden. Deze troepen blijven dan mogelijk helpen bij de opleiding van Afghaanse veiligheidstroepen.

Vorig jaar werden al 10.000 VS-soldaten uit Afghanistan teruggetrokken.

De Amerikaanse president belooft blijvende Amerikaanse steun in de strijd tegen Al-Qaida.

Obama bracht afgelopen nacht onverwacht een bezoek aan Afghanistan. Zijn komst viel op de dag waarop Osama Bin Laden een jaar geleden door Amerikaanse special forces in Pakistan werd geliquideerd.

Op de Amerikaanse Basis in Bagram gaf hij ook een televisieboodschap aan het Amerikaanse volk.

Kernpunten partnerschap
De Canadian Press stipt de kernpunten van het pact tussen de VS en Afghanistan aan.

De Verenigde Staten verbinden zich aan de sociale en economische ontwikkeling, veiligheid, instituties en regionale samenwerking voor 10 jaar, tot 2014.

De VS streven niet naar permanente militaire bases in Afghanistan, maar Afghanistan geeft Amerikaans personeel toegang tot en het gebruik van Afghaanse faciliteiten na 2014.

Afghanistan staat de VS de mogelijkheid toe om troepen in het land te houden na 2014 om Afghaanse strijdkrachten te trainen en Al-Qaida aan te vallen.

Aanslag in Kabul
Nog geen twee uur na het vertrek van Obama uit Afghanistan pleegden de Taliban een aanslag in Kabul waarbij zeker 7 doden vielen, waaronder 5 burgers.



Zie ook:
Tekst speech Obama vanuit Bagram in Afghanistan aan Amerikaanse volk
Zeven doden bij aanslag Kabul na vertrek Obama uit Afghanistan
10.000 Amerikaanse troepen teruggetrokken uit Afghanistan