De Amerikaanse president George W. Bush heeft aangekondigd dat er in januari ongeveer 8.000 militairen uit Irak worden teruggetrokken en er 4.500 naar Afghanistan worden gestuurd.
Dat maakte het Pentagon dinsdag bekend. Bush zei dat de afname van het geweld in Irak het toestaat om de troepensterkte in Afghanistan rustig uit te bouwen.
Momenteel zijn er ongeveer 146.000 Amerikaanse soldaten in Irak en 33.000 in Afghanistan.
De Democratische presidentskandidaat Obama is echter van mening dat Bush geen rekening houdt met de haast waarom de crisis in Afghanistan vraagt. Hij vindt dat de versterkingen die naar Afghanistan worden gedirigeerd onvoldoende zijn.
De BBC meldt vanuit Washington dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat Bush belangrijke kaarten schudt wat dit onderwerp betreft.
“Het algemene strategische beeld verandert weinig en het wordt aan de volgende president overgelaten om de Amerikaanse missie in beide landen te bepalen,” aldus Kevin Connolly van de Britse omroep.
Bush zei “dat als de veiligheidssituatie in Irak zich blijft verbeteren het mogelijk is er meer troepen daar weg te halen".
Hij kondigde volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie plannen aan om een bataljon mariniers in november naar Afghanistan te sturen om Afghaanse militairen op te leiden en een brigade te sturen in januari.
Deze soldaten zullen nodig zijn om de mariniers die eerder dit jaar arriveerden af te lossen. Hun verblijf werd al met een maand verlengd tot november als tussentijdse oplossing, want 3.500 bondgenoten zijn niet op komen dagen.
In de provincie Anbar in Irak, die voorheen zeer gewelddadig was, hebben Coalitiestrijdkrachten de controle overgedragen aan gekozen Iraakse leiders.
“An example of the progress occurred last week in Ramadi, when coalition forces turned over control of Anbar province to elected Iraqi leaders,” aldus George Bush.
Hij noemde dit een moment van trots voor de Irakezen en een succes voor de “war on terror”.“Iraqi forces are now leading security operations across Anbar, with American troops in an overwatch role,” Bush said.
“With this transfer of responsibility, the people of Anbar took charge of their own security and their own destiny. It was a moment of pride for all Iraqis – and a moment of success in the war on terror.”
In november zal een bataljon mariniers dat eigenlijk naar Irak zou gaan naar Afghanistan vertrekken. In januari volgt er dan nog een gevechtsbrigade van het leger.
Het Pentagon meldde verder dat er aanvullende troepen naar Afghanistan zijn gegaan uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Bulgarije, Roemenie, Australië, Duitsland, Denemarken en Tsjechië.
Het Pentagon verklaarde: “Additional troops have deployed to Afghanistan from the United Kingdom, France, Poland, Bulgaria, Romania, Australia, Germany, Denmark and the Czech Republic.”
De 100 Belgen met vier F-16’s voor Kandahar worden nog over het hoofd gezien, terwijl Belgie juist wat meer wilde gaan betekenen op het internationale vlak, maar ze worden niet eens genoemd.
Het lijkt er ook sterk op dat de VS er dit najaar niet zo sterk op aandringen bij de bondgenoten om meer soldaten te leveren dan ze vorig jaar deden.
Ook Jaap de Hoop Scheffer, de Nederlandse secretaris-generaal van de NAVO, lijkt dit jaar veel minder vaak het nieuws te halen met zijn herhaaldelijke verzoeken aan bondgenoten om meer soldaten te leveren, iets waarmee hij de vorige twee jaar vrijwel mandelijks de kranten haalde.
Vorig jaar zei vroeg hij nog keer op keer om 10 procent extra militairen voor zijn ISAF-veiligheidsmacht, die toen uit pakweg 39.000 soldaten bestond. Nu er 53.000 zijn is het bij lange na dus nog niet genoeg.
Frankrijk stuurde inderdaad dit jaar 700 manschappen meer. Maar waar de versterkingen van bijvoorbeeld Australië en Duitsland zijn gebleven is een groot raadsel, of ze moeten zijn omgezet in geheime eenheden, want vorig jaar waren er ongeveer evenveel Australiërs en Duitsers in Afghanistan als nu.
Polen zei tot twee maal toe dezelfde 400 soldaten toe, die er in juni nog niet waren.
De Verenigde Staten verhoogden hun aanwezigheid in Afghanistan zelf wel met 3.500 troepen. Het aantal getrainde Afghaanse soldaten en politieagenten steeg van minder dan 67.000 naar bijna 144.000, aldus de Amerikanen
“The United States increased its presence in Afghanistan by 3,500. The number of trained Afghan army and police forces has increased from less than 67,000 to nearly 144,000.”
Na langdurig vruchteloos aandringen bij de bondgenoten stuurden de VS dit voorjaar inderdaad 3.500 extra soldaten naar Afghanistan.
De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates zei toen wel dat deze troepen in de tweede helft van dit jaar zouden moeten worden afgelost door bondgenoten.
Maar die bondgenoten zijn niet op komen dagen, en dat zat er ook niet echt in, dus de wens van Gates kwam begin dit jaar al een beetje vreemd over.
En dus sturen de Verenigde Staten zelf maar weer extra soldaten terwijl commandanten om 10.000 tot 15.000 versterkingen vragen in Afghanistan, maar die staan in het voorjaar van 2009 gepland.
De toezegging van versterkingen voor Afghanistan is trouwens niet nieuw en werd vorige maand al bekendgemaakt.
Zie ook
VS sturen duizenden extra manschappen naar Afghanistan
Regering Afghanistan juicht komst extra Amerikanen toe
dinsdag 9 september 2008
Bush kondigt terugtrekking van 8.000 troepen uit Irak aan en versterkingen voor Afghanistan
Labels:
afghanistan,
anbar,
extra militairen,
george bush,
robert gates