zaterdag 15 september 2007

De betrokkenheid van Amerika in Afghanistan en ISAF

De Verenigde Staten leveren ruim 15.000 militairen aan de door de NATO geleide ISAF-missie in Afghanistan.

De Amerikanen leiden vrijwel al de Provinciale Reconstructie Teams in Regional Command East. Daarnaast leidt het land het PRT in de provincie Farah, in het westen van Afghanistan, aan de grens met Iran.

Ongeveer 12.000 militairen uit de VS maken daarnaast jacht op leden van Al-Qaida en de Taliban onder een afzonderlijke commandostructuur van Operation Enduring Freedom en trainen Afghaanse militairen en politiemannen.

Slachtoffers
Sinds de operaties van de Verenigde Staten eind 2001 in Afghanistan begonnen, zijn er volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie in Afghanistan, Pakistan en Oezbekistan 374 Amerikaanse militairen om het leven gekomen.

Hiervan kwamen er 248 om bij vijandelijkheden en gevechten.

Buiten de regio Afghanistan vielen nog 62 Amerikaanse doden tijdens de ondersteuning van Operation Enduring Freedom. Hiervan kamen er twee om door vijandelijkheden.

Het ministerie noemt als andere locaties de Marinebasis Guantanamo Bay in Cuba, Djibouti, Eritrea, Jordaniƫ, Kenia, Kirgiziƫ, de Filippijnen, de Seychellen, Sudan, Tadzjikistan, Turkije en Jemen.

Er zijn ook 4 officieren van de CIA omgekomen, en een burger die voor het leger werkte vond de dood.